Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
London

London közlekedés

London, Egyesült Királyság, Közlekedés

Közlekedés

London, Egyesült Királyság, Közlekedés

Légi közlekedés
Londonnak két nagy nemzetközi repülőtere van a Heathrow és a Gatwick. A várostól északra kisebb repülőterek - Stansted és Luton - működnek.

Heathrow
London legnagyobb és legfontosabb reptere a London Heathrow, 24 km-re nyugatra fekszik a városközponttól. A leggyorsabb, bár legköltségesebb megoldás, ha a Heathrow Expressre szállunk. Ez 15 perc alatt szállítja az utazókat London központjába, a viteldíj 16,50 - 23 £.
Metróval 40 perc alatt jutunk London központjába, a Piccadilly Line metróvonalon. A járatok 5:00 és 23:40 (vasárnap 6:00 és 23:40) között közlekednek. A jegy ára 5 £.

Gatwick
A Gatwick repülőtér a várostól 48 km-re, délre fekszik. Innen vonattal (Gatwick Express, vagy Southern), vagy busszal (National Express, easyBus) lehet Londonban jutni. A Gatwick Express 5:00 - 24:00-ig 15 percenként, utána óránként indul a repülőtérről. Az út Londonba 30 percet vesz igénybe, a jegyár 17,90 £, gyermekeknek 8,95 £.
Kedvező áru megoldást kínál a Southern Train is, amely szintén a reptér vasútállomásáról indul, és a Victoria állomásra megy. Az út 30-40 percet vesz igénybe, a jegyár 20-25 £.
A National Express buszjárat óránként jár, a South Terminalról indul. A menetidő 1 óra 45 perc, a jegyár 7-8 £. A busz a Victoria pályaudvarra fut be.

Tömegközlekedés
London közlekedését a közvetlenül a Nagy-Londoni Polgármesteri Hivatalnak (Mayor of London) alárendelt Transport for London (TfL) vállalat irányítja.

Vonat
London életében kiemelten fontos a vasúti közlekedés, hiszen több millióan laknak a város külső agglomerációjában, akik naponta járnak be a városközpontba dolgozni. A Temzétől délre sokkal ritkább a metróhálózat, mint az északi oldalon, így ott a belső területeken is sokan napi szinten használják a vonatokat. A Fenchurch Street kivételével valamennyi nagyobb pályaudvar csatlakozik a földalatti hálózathoz is.

Komp
A kompjáratok 12 brit és több mint 20 kontinentális kikötő között közlekednek. Az út Calais és Dover között a legrövidebb. A menetidő kb. 75-90 perc.

Metró (The Tube)
A tube a világ legrégebbi és egyik legnagyobb metrója. A hálózat 55%-a a földfelszín felett halad. Szinte bárhova el lehet jutni a metró segítségével, melyet körzetekre osztanak, és eszerint kell a jegyeket is megvásárolni.
Vásárolhatunk Travel Card-ot mely a tömegközlekedési eszközök zömére felhasználható. Ára felőtteknek 8-15 £/nap, gyermekeknek 4-7,5 £/nap. Létezik napi, heti, havi és éves változata is. A metró szerelvények 5:30 és éjfél között közlekednek.

Busz
London világszerte ismert tömegközlekedési eszközei a jellegzetes piros színű emeletes buszok. A londoni buszok menetidejét a földalattihoz igazították, így egyszerűsítve a közlekedést.
A legegyszerűbb, ha heti buszbérletet veszünk, amellyel a villamost igen, a metrót viszont nem használhatjuk. A buszbérlet ára 17,80 £.

Villamos
A londoni villamoshálózat (Tramlink) a város déli, metróvonalakkal kevésbé rendelkező területeit szolgálja ki.

Taxi
A londoni taxik csak engedéllyel közlekedhetnek és a megtett kilómétereket óra méri. Ha telefonon rendelünk taxit számítsunk rá, hogy az odautat is felszámítják. Az éjszakai minitaxikkal legyünk óvatosak, a sofőrök nem mindig megbízhatóak.

Autó
Londonban vezetni egy rémálom. A város tele van egyirányú utcákkal, az útjelzések rosszak, a sofőrök pedig türelmetlenek. Ügyeljünk arra, hogy Londonban a bal oldalon kell vezetni.

Autóbérlés
Londonban autót csak 20. életévét betöltött személy kölcsönözhet és minimum egy évnél régebbi jogosítvánnyal kell rendelkeznie.

Útvonaltervezés

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!