Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Big Ben

Egyesült Királyság, London, Látnivalók

Big Ben

London, Egyesült Királyság, Látnivalók
  • Cím: London SW1A OAA
  • Nyitvatartás: A Big Ben csak brit állampolgárok számára látogatható.

A torony neve Óratorony, de ismert Szent István-torony, Big Ben-torony és Big Tom néven is. Ezen némelyike hibás: a valódi Szent István-torony egy másik torony neve a Westminster-palotában.

A híres óratorony a Parlament észak-keleti oldalán, a Bridge Street felőli oldalon kapott helyet. A Big Ben a 13,5 tonnás harang neve, nem a toronyé vagy az óráké. Az építés vezetőjének, Benjamin Hallnak az emlékét őrzi.

A Westminster-palota épületének óratornya az 1834-ben tűzvészben elpusztult. A palota és egyben az angol parlament újjáépítésekor a kor neves órását, Benjamin Lewis Vulliamyt kérték fel, hogy tervezze meg az új óraművet. Ő a kivitelezést azonban lehetetlennek tartotta. A megvalósításra végülis egy műkedvelő órás, Edmund Beckett Denison vállalkozott. Sokáig volt vita tárgya, hogy az órát tervezzék a toronyhoz vagy fordítva. Végül Denison tervei alapján készült el az óramű.

A Big Ben teljes szerkezete hat méter hosszú, két méter széles. A gyártási költségek csökkentésére a kerék fogait és az egymáson csúszó alkatrészeit simára köszörülték. A kovácsolás nyomait máig nem távolították el. 

Az óra gátlóműje egy gravitációs rendszer, az egyes alkatrészeket nem rugó, hanem saját súlyuk vezeti vissza alapállásba. Az Óratorony ingája 4 méter hosszú. A mutatók tervezésekor Denison a hó nyomására és a rájuk telepedő nagyobb madarakra is gondolt. A mutatók súlyának könnyítésére azokat ágyúfémből, könnyű és rugalmas bronzból készíttette.

A híres toronyóra ütéseit a rádió is közvetíti. Az ütések jellegzetes melódiája, a Westminster-ütés világszerte elterjedt, más harangoknál, sőt, szobaóráknál is használják.

Kinek ajánljuk: London jelképét mindenkinek látni kell.


London, Egyesült Királyság
Copyright:   Forrás:

Londoni Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!