Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
London

London hasznos tippek

London, Egyesült Királyság, Hasznos tippek

Hasznos tippek

London, Egyesült Királyság, Hasznos tippek

Éghajlat
London éghajlata mérsékelt övi, melegnek mondható. A nyár ritkán forró, a tél ritkán hideg, a csapadék viszont szinte állandó. Havazás ritkán van.

Időeltolódás
London egy másik időzónába esik, a városba érkezve ne felejtsük el óránkat visszaállítani 1 órával. A nyári és téli időszámítást ugyanúgy használják, mint nálunk.

Egészség
Londonban az alap egészségügyi ellátás ingyenes, ettől függetlenül érdemes utasbiztosítást kötni. Ügyeljünk arra, hogy Angliában a fogorvosi ellátás nem ingyenes és kb. 5-10x annyiba kerül, mint Magyarországon.

Londoni Magyar Nagykövetség és Konzulátus
Főkonzul: dr. Takács László
Nyitvatartási idő: 9:30 és 12:00 óra között (minden hétköznap az ünnepnapok kivételével)
Cím: 35/B. Eaton Place, London SW1X 8BY
Email: konz.lon@kum.hu

Pénz
Anglia hivatalos pénzneme a font sterling (£), vátlópénze a penny. 1 £ = 100 penny. Pénzt pénzváltóban, bankban vagy a postán váltsunk. Érdemes átváltás előtt összevetni az árfolyamokat, és tájékozódni, hogy milyen jutalékkal számolnak. ATM-et sok helyen találunk. 

Elektromosság
Angliában a 230-240 Voltos elektromos hálózat van rendszeresítve. A hálózati csatlakozó 3 ágú, ezért vegyünk adaptert.

Internet
Islington kerület központi részén ingyenes wifi elérés biztosított. Egyre több szálloda, étterem és kávézó is ingyenes internettel csábítja a vendégeket.

Telefon
Anglia előhívó száma: 44. Területén 8 számjegyű telefonszámok vannak érvényben. A nyilvános telefonfülkék érmével és telefonkártyával is működnek. Telefonkártyákat postahivatalokban, nagyobb szupermarketekben és újságárusoknál vásárolhatunk.
Tudakozó: 192
Általános segélyhívó szám (Mentő, Rendőrség, Tűzoltóság): 999

Posta
A nagyobb postahivatalok hétköznap 8:30 és 18.00 között, a kisebbek 9:00-17:30-ig vannak nyitva. A postaládákon külön rekeszek vannak a helyben (London), az Angliába (Country) és a külföldre (Abroad) postázandó borítékok számára.

Borravaló
Londonban az általánosan elfogadott borravaló mértéke 10-15%, de a vendéglátóhelyek a borravalót már belekalkulálják az áraikba. A taxisok szintén elvárják.

Közbiztonság
Annak ellenére, hogy az esélye, és a gyakorisági nagyon kicsi, ma már sajnos a legtöbb nyugati nagyvárosban tarthatunk terrortámadástól. Ilyen szempontból London Európa egyik legveszélyeztetebb helye.
A felmérések szerint London az EU legrosszabb közbiztonságával rendelkező városa. A turistalátványosságok és a zsúfolt helyek közelében nem lehet bajunk, de a  zsebtolvajok miatt ügyeljünk értékeinkre.

Vám
Személyes holmikat vám nélkül bevihetünk az országba, az értékesebb műszaki felszereléseket be kell jelenteni a határon. A turisták korlátozás nélkül vihetnek ki és be valutát.

Legfontosabb mértékegységek
1 hüvelyk (inch): 2,54 cm
1 láb (foot): 30,48 cm
1 mérföld (mile): 1,609 km
1 font (pound): 45,36 dkg
1 uncia (ounce): 28,35 gr
1 pint: 0,568 l
1 gallon: 4,546 l

London Pass
A London Pass segítségével London 56 látnivalója ingyenesen megtekinthető (Pl. Tower of London, a St. Paul's Cathedral, az Akvárium, az Állatkert, a Windsor Castle, a Globe Theatre, és a Chelsea stadionja, és még egyéb látnivalók..), és megspóroljuk a sorbanállást is. Ezen felül egyéb kedvezményeket is élvezhetünk.

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!